Μέλι και παραπληροφόρηση

Δυστυχώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που κάποιοι συνάδελφοι και μη, στην προσπάθειά τους να παρουσιάσουν το μέλι τους ως καλύτερο από αυτό του ανταγωνιστή παραπληροφορούν και μπερδεύουν τους καταναλωτές. Ως αποτέλεσμα αυτής της λανθασμένης πρακτικής οι καταναλωτές χάνουν την εμπιστοσύνη τους στο μέλι ως προϊόν γενικότερα. Πιο κάτω είναι οι απαντήσεις μας σε κάποιους μύθους γύρω από το μέλι.

1. Φθηνό Marketing με θέμα « Το μέλι μου είναι καλύτερο διότι εγώ δεν ταΐζω τις μέλισσες μου με χημική ζάχαρη»

Όσοι ασχολήθηκαν έστω και λίγο με τη μελισσοκομία γνωρίζουν ότι οι μέλισσες συλλέγουν την τροφή τους -μέλι και γύρη- όταν αυτή υπάρχει στη φύση, δηλαδή άνοιξη και καλοκαίρι. Στη συνέχεια την αποθηκεύουν ώστε όταν δεν θα υπάρχει τροφή, δηλαδή το χειμώνα να μπορούν να επιβιώσουν. Εμείς οι μελισσοκόμοι όταν οι μέλισσες ολοκληρώσουν τη συλλογή τρυγούμε τα μελίσσια και παίρνουμε τις προμήθειές τους. Στην Κύπρο που ο χειμώνας δεν είναι πολύ βαρύς πιθανόν να μην χρειαστεί να τροφοδοτήσουμε τις μέλισσες με ζάχαρη. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που αυτό είναι αναγκαίο ώστε να επιβιώσουν. Αυτή η τροφοδοσία δεν επηρεάζει ούτε στο ελάχιστο – Επιστημονικά Αποδεδειγμένο - την ποιότητα του μελιού που θα παραχθεί. Βέβαια υπάρχουν και επιτήδειοι που θα τροφοδοτήσουν με ζάχαρη την περίοδο της ανθοφορίας ώστε να αυξήσουν την παραγωγή τους. Αυτή η τροφοδοσία περνά στο μέλι και φαίνεται πολύ ευκολά με αναλύσεις. Έτσι το θέμα δεν είναι αν ο μελισσοκόμος ταΐζει τις μέλισσες του με ζάχαρη αλλά πότε και σε ποιο βαθμό το κάνει? Τέλος απαντώντας στην ερώτηση σου το Τζιβέρτι ΔΕΝ περιέχει ζάχαρη.

2. Φθηνό Marketing με θέμα « Το μέλι μου είναι καλύτερο διότι εγώ δεν το βράζω»

Το «άβραστο» μέλι όπως αυτό προωθείται από κάποιους έχει την εμφάνιση του κρυσταλλωμένου μελιού. Έτσι ο καταναλωτής εκπαιδεύεται λανθασμένα να κρίνει ένα μέλι από την εμφάνιση του. Κρυσταλλωμένο μέλι = Άβραστο και Διαυγές μέλι = Βρασμένο. Υπάρχουν όμως κρυσταλλωμένα μέλια ( Άβραστα ) τα οποία είναι λιγότερο φρέσκα από κάποια διαυγή (βρασμένα). Επίσης «άβραστα» που ο δείκτης παλαίωσής τους (HMF) είναι υψηλότερος από κάποια που φαίνονται «βρασμένα» και άρα η ποιότητα τους τελικά χαμηλότερη. Για το λόγω αυτό η νομοθεσία απαγορεύει στους εμφιαλωτές μελιού να χρησιμοποιούν τέτοιους όρους ( Άβραστο – Αγνό – Φυσικό- κτλ) διότι παραπληροφορούν τους καταναλωτές . Αυτό που έχει σημασία είναι η τελική ποιότητα του μελιού, και η ποιότητα είναι κάτι που μπορεί να αντιληφθεί μόνο ο έμπειρος στη γεύση του μελιού καταναλωτής, ή τα εργαστήρια αναλύσεων. Εμείς χρησιμοποιούμε σύγχρονο εξοπλισμό που μας επιτρέπει να εμφιαλώνουμε το μέλι μας σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και να διατηρούμε αναλλοίωτη την ποιότητά του.